Tomas de Rat

De Ijzeren Vogel achterflap

Dit is de achterflap van de strip. Deze toont dat ik eraan begonnen ben op 2 oktober 1987, en hem ‘afgewerkt’ heb op 7 juni 1988. ‘Afgewerkt’ betekent dat het verhaal en de schetsen op die datum volledig waren, maar het zou tot september 2003 duren eer de strip werkelijk afgewerkt was.

Klik op de tekening om te zien welke titels afgewerkt zijn, begonnen, of geannuleerd.

Vorige
De Ijzeren Vogel, achterflap
Hoofdpagina

Commentaar

Bijna elke strip die ik ooit gemaakt heb, had een achterflap zoals deze, volledig volgepropt met albumtitels. Als u op de tekening klikt, kan u zien welke titels effectief afgewerkt zijn geraakt (groen), welke begonnen maar nooit afgewerkt zijn (blauw), en welke begonnen zijn maar geannuleerd (rood). U zal één titel zien die half rood, half blauw is, wat betekent dat er twee versies van gemaakt zijn, waarvan de eerste geannulleerd is. Bemerk dat er nog een paar geannulleerde strips zijn die niet in deze lijst staan. In totaal zijn er ongeveer 24 strips, waarvan er zes de eindmeet gehaald hebben…
Heel vaak zou de achterflap van elke strip al opgevuld zijn alvorens de eerste bladzijde nog maar vervolledigd was. De lijst van titels zou veranderen tussen opeenvolgende strips, maar de veranderingen waren klein. Niet onbelangrijk is dat ik begonnen ben aan strips in het bereik van de tien en twintig, terwijl ik nog niet eens aan de zevende strip was begonnen. Dit komt gewoon doordat ik de ideeën voor die strips veel leuker vond. De meest logische werkwijze was geweest om al de titels te herschikken zodat de afgewerkte strips opeenvolgden, en dit had ook komaf gemaakt met de knoeiboel van “buiten reeks” en dergelijke. Maar ik vond op de een of andere manier dat de lijst zoals ik ze had opgetekend definitief was. Ik wou waarschijnlijk geen nieuwe achterflappen maken voor alle strips.

Rechts onderaan kan u een ‘reclame’ zien voor de enige afgewerkte T(h)omas strip van mijn broer. Ik heb zijn tekenstijl hiervoor nagebootst. Op de meeste strips was er een gelijkaardige reclame te vinden voor een willekeurige andere strip.

Terug naar de strips-pagina (enkel in het Engels)