Tomas de Rat

De Ijzeren Vogel pagina 2

Er was geen inkleuring in de strip vanaf hier, behalve Tomas die hier en daar grijs was gekleurd. Ik heb wat ‘digitale’ inkleuring toegevoegd in dezelfde stijl als moest ik het destijds gedaan hebben met gewone potloden, om bepaalde voorwerpen beter tot hun recht te doen komen.

Oorspronkelijk waren de panelen gescheiden door enkel een dun lijntje, wat het vaak moeilijk maakte om te zien waar een nieuw paneel begon. Daarom heb ik tijdens de digitale opkuisbeurt deze lijnen dikker gemaakt door de panelen wat verder uiteen te plaatsen.

Klik op de tekening om te wisselen tussen de originele Nederlandse tekst en een Engelse vertaling in een meer leesbaar lettertype.

Vorige
 
info
info
De Ijzeren Vogel, pagina 2
Volgende

Rij 2

Hier krijgen we een blik op Tomas' aartsvijand uit de hoofdreeks, een egel. Ik had de nietszeggende naam ‘SINK’ verzonnen voor dit personage, wat op de een of andere manier kwaadaardig klonk. Bij het maken van de Engelse vertaling echter heb ik twee letters moeten omwisselen omdat de naam anders een niet zo kwaadaardige verwijzing werd naar keuken- of badkamermeubilair.

In het tweede paneel krijgen we een herdefinitie van ‘gedrocht’. Bemerk dat SINK (SNIK) blijkbaar een afkorting is, afgaande op de markeringen op dit ding. Ik denk echter niet dat ik ooit de moeite gedaan heb om er een invulling aan te geven. Hoe dan ook, het ‘vliegtuig’ zag er zo idioot uit dat ik het niet kon laten de enorme asterisk toe te voegen die onderaan de pagina verklaard wordt. En ik gebruikte ook nog een belachelijke onomatopee voor het motorgeluid. Heeft u ooit een vliegtuig “zuuuuff” horen doen? Om er nog een schepje bovenop te doen liet ik SINK hahi zeggen, het soort mengeling tussen ‘haha’ en ‘hihi’ dat alle slechteriken in de strips gebruiken om hun mentale instabiliteit te benadrukken.

Rijen 3-5

Yep, dat is een wolkenkrabber die een wolk krabt. Dit is wat er gebeurt als een negenjarige met een referentiekader van slechts een paar duizend woorden een nieuw woord leert.

Tomas & vrienden gaan naar Vulkaanstad (een echte stad deze keer, aangezien ik het Nederlandse woord gebruikt heb). Inderdaad, sommige dieren waren snugger genoeg om een stad te bouwen vlak naast een smeulende vulkaan. Maar niet getreurd, zij zullen er deerlijk voor boeten in de volgende panelen. Bemerk ook de mysterieuze verdwijning van de jumbo-grote vogel in het tweede paneel van rij 4. We zullen de verklaring houden bij een verandering in gezichtspunt.

Ga naar pagina 3