Tomas de Rat

De Ijzeren Vogel pagina 1

De eerste drie rijen waren rechtstreeks in balpen getekend, zoals de volledige eerste twee Tomas-stripverhalen. Hierna schakelde ik over op potloodschetsen voor de eerste versie van de tekening. Vervolgens ‘inkte’ ik de boel in met balpen, en later schakelde ik over op Chinese inkt. Houd er rekening mee dat de eigenlijke afmetingen van deze strip slechts 13.7×18 cm zijn, vooral als je ziet hoeveel ik op de volgende pagina's bijeen begon te proppen.

Let ook op het walgelijke handschrift, een stoornis die zich zou manifesteren in bijna alle stripverhalen, behalve de allerlaatste (die helaas nooit afgewerkt zijn geraakt). Ik heb mijn best gedaan om na het scannen wat plastische chirurgie toe te passen op veel van de letters, om de lezer toe te laten slechts een milde hoofdpijn te krijgen i.p.v. een hersenbloeding. Wie geen probleem met een Engelse vertaling heeft, kan op de tekening klikken voor een proper lettertype. Op deze bladzijde valt het nog mee trouwens. Op de laatste paar bladzijden wordt het erger, maar daar zal ik meer over vertellen eenmaal we daar zijn.

Klik op de tekening om te wisselen tussen de originele Nederlandse tekst en een Engelse vertaling in een meer leesbaar lettertype.
Als u op de info knoppen klikt, verschijnen de commentaren onder de respectievelijke rijen waarover ze gaan. Als er een original knop is, toont die de originele schetsen.

Vorige
info
info
info
De Ijzeren Vogel, pagina 1
Next

Rijen 1-2

Het verhaal begint met een zicht op een soort vliegend gedrocht. Dit was verondersteld een soort futuristisch vliegtuig te zijn, dat vaak voorkwam in de eerste Tomas-strips. Ik besefte toen al dat mijn vliegtuigen er niet bepaald standaard uitzagen, en daarom verwijzen de personages in de strip er zelf naar met het ietwat denigrerende woord “tuig”.

Zoals Tomas zegt is hij in dit verhaal de koning van ‘Animal City’, eerder een klein land dan een stad (maar in mijn toentijds zeer beperkte kennis van het Engels was dat één pot nat). Dit was een verschil met de eerste twee strips waarin Tomas de ‘koning’ was van het ‘dierenbos’, een soort geïsoleerde gemeenschap van dieren die in een stad in een bos woonden, in het midden van een wereld met voor de rest enkel mensen. Dit verhaal speelt zich af in het vernieuwde universum waar de ganse wereld een verdierlijkte kopie is van de Aarde. Er wordt niet vermeld waar AC zich bevindt, maar ik denk dat ik het mij inbeeldde als een nieuw klein continent in het midden van de Atlantische oceaan. Op bladzijde 3 zijn daar enkele hints over te vinden.

Rij 3

U vraagt zich misschien af waar dat paleis is. Als negenjarige vond ik gigantische wolkenkrabbers veel cooler dan oude gebouwen, dus was Tomas' paleis een stel wolkenkrabbers die met een paar merkwaardige bruggen verbonden waren voor extra coolheid.

Wie de mutante letters kan trotseren zal twee keer dezelfde spelfout zien (‘sh’ in plaats van ‘sch’). Mensen die mij kennen zullen hierdoor misschien verbaasd zijn, maar denk eraan dat ik slechts negen jaar was toen ik aan dit stripverhaal begon.

Rijen 4-5

Ik ben niet helemaal zeker waar ik het idee haalde van een gigantisch vliegtuig in de vorm van een vogel, maar hoogst waarschijnlijk was het geïnspireerd door de gouden condor uit de “Mysterious Cities of Gold” animereeks. In tegenstelling tot die condor die op zonne-energie werkte, was de ijzeren vogel uit staal gemaakt en aangedreven door vuur-kristal, wat dat dan ook moge wezen.

Let op de dappere poging tot perspectief in het laatste paneel. Het zou mij redelijk lang kosten eer ik perspectieftekeningen onder de knie zou krijgen, ik ben er zelfs pas echt bedreven in geworden nadat ik bijna volledig gestopt was met het tekenen van deze stripverhalen.

Misschien heeft u de boekhouding opgemerkt op de bladzijde: elke rij, en natuurlijk elke bladzijde, is genummerd. In latere strips telde ik zelfs de vakjes (elk tiende vakje had een nummer). Toen al had ik een zekere fetisj voor nutteloze statistieken! Het kleine icoontje dat op een Japans teken lijkt (ietwat als ‘木’) is een soort handtekening. De oude versie was een stuk groter en lelijker maar ik heb het door iets minimaal vervangen om te besparen op de kostbare papieroppervlakte (die vooral schaars zou worden op bladzijden met zeven rijen).

Ga naar pagina 2