Tomas de Rat

De Ijzeren Vogel pagina 3

Zoals u kan zien besloot ik op deze bladzijde opeens om het aantal rijen op te krikken. Dit had meerdere redenen, vooral omdat ik een langer verhaal wou kunnen proppen in hetzelfde kleine boekje van tien bladzijden. Het had natuurlijk het grote nadeel (of voordeel, afhankelijk van hoe u het bekijkt), dat ik minder details kon tekenen per paneel, en dat een groter deel van de bladzijde ingenomen werd door tekstballonnen. Door het kleine formaat van de strip zelf waren sommige panelen niet hoger dan een miezerige 22 mm! Desondanks zou ik zeven rijen per bladzijde blijven gebruiken voor de meeste strips hierna, alhoewel het een van de slechtste ideeën was die ik ooit heb gehad. Pas in de allerlaatste strips die ik ooit maakte keerde ik terug naar zes rijen of minder.

Klik op de tekening om te wisselen tussen de originele Nederlandse tekst en een Engelse vertaling in een meer leesbaar lettertype.

Vorige
info
info
info
info
De Ijzeren Vogel, pagina 3
Volgende

Rijen 1-2

Plots barst de vulkaan uit, alhoewel u dit al lang zag aankomen toen u de naam Vulkaanstad las. Tomas en vrienden hebben de tijd niet om terug in de vogel te kruipen, maar gelukkig is deze ontworpen om bestand te zijn tegen de impact van vallende stenen. Hij is zelfs geprogrammeerd om vanzelf op te stijgen in geval van gevaar, en terug te vliegen naar zijn piloot!

Rijen 3-4

De vogel blijkt groot genoeg om de bevolking van gans de stad te bevatten. Blijkbaar had Vulkaanstad toch niet zo'n groot aantal inwoners, hoe zou dat nu komen…
Ze slagen erin om — natuurlijk — net op tijd op te stijgen terwijl de stad vernietigd wordt door aardbevingen, vallende rotsen, en vloeibaar heet magma. Op die leeftijd wist ik natuurlijk nog niet dat het veel waarschijnlijker was dat de stad weggevaagd zou worden door een pyroclastische stroom.

Rij 5

Blijkbaar kende Tomas een verlaten stad die een geschikte nieuwe woonplaats biedt voor de inwoners van het voormalige Vulkaanstad. Natuurlijk is het feit dat de stad verlaten is niet zo'n goed teken, maar het kan niet erger zijn dan het constante risico om vulkanisch gesteente door je dak geslingerd te krijgen.

Rijen 6-7

Tomas heeft een verrassingstrip naar Brussel georganiseerd voor de bemanning van de vogel. Voor SINK echter is het geen verrassing, want hij schijnt een afluisterapparaat in de cockpit geplaatst te hebben, of heeft een andere manier gevonden om in het intercomsysteem te tappen met zijn miniatuur satellietschoteltje voor slechteriken. De dieren merken hem op, maar hij ontsnapt.

In het laatste paneel krijgen we een hint i.v.m. de ligging van Animal City, zoals ik al eerder had gezegd. Het duurt vijf uur vliegen om in Brussel te geraken. Omdat de vogel waarschijnlijk bijna supersonisch is, houdt het steek dat AC ergens in het midden van de Atlantische oceaan gesitueerd is, tussen Afrika en Zuid-Amerika.

Ga naar pagina 4