Tomas de Rat

De Ijzeren Vogel

Moest u op deze pagina terechtgekomen zijn van ergens buitenaf deze website, of indien u de uitleg op de pagina over mijn stripverhalen heeft gelezen maar een zeer kort geheugen heeft: dit is een stripverhaal dat ik getekend heb toen ik tussen negen en tien jaar oud was. Deze commentaren dateren van ongeveer twintig jaar later.

The comments are also available in English.

Terug
De Ijzeren Vogel
Volgende

Commentaar

Bijna altijd zou ik eerst de cover maken alvorens ik begon te werken aan het verhaal zelf. Dit betekende dat ik iets moest tekenen waarvan ik zeker was dat het op een bepaald punt zou voorkomen in het volledig organisch groeiende verhaal. Voor deze strip was het vrij simpel, want deze gaat over het idee dat Tomas een reusachtig vogelvormig vliegtuig bouwt, dus de ijzeren vogel die de lucht in schiet was een dankbaar onderwerp voor een spectaculaire tekening.
Let op de zon in de tekening. Ik denk dat in elk paneel in de eerste twee strips een zon te zien was, tenzij het regende, een scène binnenshuis was, of nacht (en dan zou u natuurlijk een maan te zien krijgen). Om een of andere reden willen jonge kinderen altijd een zon hebben op elke tekening die ze maken. Het is alsof een fotograaf elke foto wil nemen terwijl de zon keihard in de lens schijnt.

De vlag die te zien is op de cover is de vlag van Animal City, de vernieuwde versie van het ‘dierenbos’ uit de eerste twee strips (zie pagina 1). Ik denk niet dat ik de vlag ooit ergens anders heb gebruikt dan op deze cover.

Het is moeilijk te zien door de donkerblauwe achtergrond, maar de cover is lichtjes vervuild met wat men reclameslogans zou kunnen noemen: “super”, “spannend”, en “nog beter”. In dit geval is het nog redelijk omdat ik deze dingen pas achteraf heb toegevoegd, dus zijn ze niet te opvallend en er zijn er maar drie. De covers van latere strips hadden echter veel weg van de verpakking van een Microsoft-product. Nu kan u ofwel iets afleiden over hoe ik was als negenjarige, ofwel over hoe Microsoft nu is.

Deze cover heeft ook de vervloekte plakband op de rand, om het papier te beschermen tegen slijtage. In dit geval heeft het zijn werk vrij deftig gedaan, maar in het algemeen was het het slechtste idee dat ik ooit had om de levensduur van de strips te verlengen. In sommige gevallen, zoals bij de Aziz-strip, had ik zelfs plakband op de rand van sommige pagina's aangebracht. Het papier eronder is beginnen verkleuren, en werd vaak stijf zodat er eigenlijk meer schade was aangebracht dan vermeden. Moraal van het verhaal: lamineer uw papier nooit met plakband in een poging om het te beschermen. Gebruik gewoon goed papier.

Op naar de eerste pagina