Tomas de Rat

De Ijzeren Vogel pagina 8

Deze bladzijde was werkelijk vormeloos. Er is geen gekende naam in het vakgebied van de geometrie om de vorm de beschrijven, maar het was een soort trapezoïde met een gebogen rechterrand. De vervorming was zo extreem dat ik de helling van de horizontale lijnen geleidelijk varieerde van ‘bergop’ naar ‘bergaf’, om de vorm van de trapezoïde te volgen.
Dat was echter niet het enige probleem met deze pagina. Vanaf de vierde rij nam ik een andere idiote beslissing die ik mij later zou beklagen: ik schreef de tekstballonnen rechtstreeks in inkt. Dit zou niet zo'n probleem zijn moest mijn handschrift op dat moment niet zo afgrijselijk geweest zijn. U kan zelf oordelen door de originele schetsen van de laatste vier rijen te bekijken, alvorens ik de tijdrovende restauratieprocedure begon. Dit laatste vergde het verwijderen van de lelijke tekstballonnen met Tipp-Ex®. Bemerk hoe de ‘tekst’ op en neer danst, en hoe onherkenbaar vele letters zijn. Zelfs ik had serieus wat last om sommige woorden te lezen, dus de tekst vervangen was de enige optie. Deze ‘flash-back’ toont ook de enorme sprong tussen de primitieve schetsen en het inktwerk dat ik meer dan tien jaar later deed. Had ik de pagina geïnkt vlak na het schetsen, had hij er maar marginaal beter uitgezien dan de schetsen.

Klik op de tekening om te wisselen tussen de originele Nederlandse tekst en een Engelse vertaling in een meer leesbaar lettertype.

Vorige
info
info
info
info
original
info
De Ijzeren Vogel, pagina 8
Volgende

Rij 1

Het is geen toeval dat Tomas zin vijand op het hoofd kwakt met een klein tafeltje dat hij als souvenir uit India had meegebracht, want ik was in mijn ‘Passage to India’ periode toen ik dit deel van het verhaal schreef.
Tomas beseft niet wat het kleine toestel is dat de egel probeerde binnen te smokkelen in zijn kantoor, maar hij smijt het toch maar uit het raam (waarschijnlijk omdat het eruit zag als een stuk rommel). Dit bleek een goed idee te zijn, want het stuk rommel is een bom die vermoedelijk nog meer schade had kunnen aanrichten dan het vorige ‘verjaardagscadeau’.

Rij 2

Op een of andere manier is Tomas erin geslaagd zich te vermommen als een egel die er identiek uitziet als Smugglers handlanger. Zoals u kan zien aan de vastgebonden egel op de vloer, heeft hij deze niet gevild om een vermomming à la Hannibal Lecter te maken. De verklaring is dat hij een of ander sci-fi toestel heeft dat zijn uitzicht kan veranderen in eender welk ander dier, maar vraag me niet hoe het zou werken. Tomas is ook blij dat de handlanger aan geheugenverlies schijnt te lijden, en dus een kaart nodig heeft om de weg van en naar Smugglers schuilplaats te vinden.

Die kaart legt ook een dilemma bloot dat ik had: de egel lijkt ‘zakken’ te hebben, ook al draagt geen enkel dier in dit verhaal kleren, afgezien van de occasionele hoed. Voor Tomas kon ik het verklaren door hem een buidelrat te maken (wat natuurlijk ook problematisch is aangezien enkel vrouwelijke buidelratten een buidel hebben), maar ik heb geen weet van een egelsoort die ook buideldier is. De enige redelijke oplossing zou zijn om de dieren toch kleren te geven, en dit is wat ik uiteindelijk ook deed in de latere strips (bv. Het Verborgen Plan).

Rij 3

Afgaande op de hele tijd die Tomas nodig had om de schuilplaats te vinden, evenals de stomende auto, was het toch niet zo verbazingwekkend dat de handlanger een kaart nodig had. Voor het eerst zien we hier een perspectief met twee vluchtpunten. Dit was natuurlijk niet het geval in de potloodschetsen, die slechts heel summier waren. Desondanks, zelfs na al die jaren herinnerde ik mij nog steeds hoe de omgeving er in 3D uit moest zien, dus kon ik het eindelijk correct tekenen.

Rijen 4-5

Hier krijgen we een idee wat voor een halve gare Smuggler werkelijk is. Hij lacht maniakaal bij het nieuws dat Tomas in duizend stukjes is geblazen, en beveelt zijn valse handlanger om Tomas' vriend tot pulp te vermorzelen, ook al heeft Prikkie hem helemaal niets misdaan. De ‘jak’ verwijst niet naar het dier met die naam, maar is gewoon een soort spastische uiting. Dit alles schijnt genoeg te zijn voor Tomas, dus geeft hij zijn echte identiteit bloot en grijpt een pistool uit zijn dilemmatische zakken.

Rijen 6-7

Tomas is een beschaafde held, dus in plaats van Smuggler vol lood te pompen, stuurt hij hem naar de gevangenis. Om de vangst te vieren willen Tomas en Prikkie nog eens een ritje in de ijzeren vogel nemen, want nu is er eindelijk geen risico meer om te ontploffen. Maar verrassing: de vogel is gaan vliegen! En dat is niet alles, er staat ook iets van een climax op het punt te gebeuren. Het enige nut van het overbodige laatste paneel is om dit uit te stellen totdat u de pagina omkeert