Dromedaris, Dromehieris: één van de eerste ‘memes’

In Januari 2002 ontstond er op de kotnet.absurd nieuwsgroep van de K.U. Leuven iets dat men tegenwoordig een ‘meme’ zou noemen, maar in die tijd was er nog niet echt een naam voor. De enige echt noemenswaardige andere ‘meme’ die toen pakweg een jaar geleden begonnen was, was “All Your Base are Belong to Us.”

Iemand had tijdens een van de beruchte examenperiodes een bepaalde cartoon gepost op de groep met een ietwat idiote doch amusante woordspeling. (De cartoon kwam via iemand van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, maar het is onduidelijk of dat dan ook de auteur was.) Iemand anders besloot zijn eigen draai te geven aan dit concept, en de bal ging aan het rollen met steeds verdergaande variaties. De situatie werd doorgaans omschreven als “dromedaris-rage” of “dromedarisgekte,” en het was zelfs opvallend genoeg dat er een artikel over verscheen in Het Belang van Limburg, waarin ze het “dromedaritis” noemden. Er kwamen zelfs enkele cartoons van bekende cartoonisten, waarvan u verder op deze pagina een voorbeeld vindt.

Ik dacht eerst dat ik de exacte geschiedenis van het fenomeen kwijt was, samen met al de rest van mijn K.U. Leuven archief dat ik op een slechte CD-R had gebrand die een paar jaar later onleesbaar was. Maar toen vond ik de “DromedInventaris” terug op mijn harde schijf. Dankzij dit bestand dat ik toen met mijn gebruikelijke OCD had samengesteld, kan men zien dat de datum van 11 december die vermeld is in het HBvL-artikel het gebruikelijke jourmalistieke er-met-de-pet-naar-slaan is. De rage is pas echt begonnen op 19 januari 2002. In het begin van februari was de pret er grotendeels af, en zoals altijd met kotnet.absurd, daalde de belangstelling aanzienlijk nadat de examenperiode gedaan was en rond maart 2002 waren ook de laatste uitlopers van deze rage uitgestorven.

Dit is een collectie van de beste producties die ik kon terugvinden, ruwweg gesorteerd volgens een vage combinatie van leeftijd en kwaliteit.


Terug naar Lex' kotnet.absurd page