Dromedaris, Dromehieris: één van de eerste ‘memes’

In December 2001 ontstond er op de kotnet.absurd nieuwsgroep van de K.U. Leuven iets dat men tegenwoordig een ‘meme’ zou noemen, maar in die tijd was er nog niet echt een naam voor. De enige echt noemenswaardige andere ‘meme’ die toen pakweg een jaar geleden begonnen was, was “All Your Base are Belong to Us.”

Iemand had tijdens een van de beruchte examenperiodes een bepaalde cartoon gepost op de groep met een ietwat idiote doch amusante woordspeling. Iemand anders besloot zijn eigen draai te geven aan dit concept, en de bal ging aan het rollen met steeds verdergaande variaties. De situatie werd doorgaans omschreven als “dromedaris-rage” of “dromedarisgekte,” en het was zelfs opvallend genoeg dat er een artikel over verscheen in Het Belang van Limburg, waarin ze het “dromedaritis” noemden. Er kwamen zelfs enkele cartoons van bekende cartoonisten, waarvan u verder op deze pagina een voorbeeld vindt.

Helaas ben ik de exacte geschiedenis kwijt, evenals de namen van de auteurs van bijna al de cartoons. Het HBvL-artikel vermeldt 11 december als begindatum, en afgaande op de datum van mijn archief moet dit 2001 geweest zijn, maar de rage liep nog verder tot ruim februari 2002. Zoals altijd met kotnet.absurd, daalde de belangstelling aanzienlijk nadat de examenperiode gedaan was en rond maart 2002 waren ook de laatste uitlopers van deze rage uitgestorven.

Dit is een collectie van de beste producties die ik kon terugvinden, ruwweg gesorteerd volgens een vage combinatie van leeftijd en kwaliteit.


Terug naar Lex' kotnet.absurd page