‘Black Box’ casemod door Dr. Lex

English version of this page

Rond juli 2004 kon ik wel eens een nieuwe PC gebruiken ter vervanging van een antieke Pentium II laptop. Het ding was vooral bedoeld om games op te spelen (voor het ‘serieuze’ werk had ik toen een ietwat recentere Apple iBook). Maar ik had niet veel goesting om er veel geld aan te geven. Langs de andere kant had ik wel zin om er iets origineels van te maken, en vooral iets kleins. In plaats van een simpele case te kopen en die te ‘casemodden’ ben ik voor een ietwat radicalere aanpak gegaan: ik heb een nieuwe case gemaakt ‘from scratch’, uit hoofdzakelijk afvalmateriaal. Meer bepaald ben ik vertrokken van de volgende ingrediënten:

 • Een oude AOpen HQ08 maxitower die veroordeeld was tot het containerpark
 • Wat 19mm MDF-plaat die ik nog had liggen als afval van boxen die ik gemaakt heb
 • Een nieuw Abit VA-10 micro-ATX moederbord met AMD Athlon XP 2600+ processor
 • Een nieuwe AOpen 300W voeding
 • Een tweedehands 60GB Maxtor HD
 • Een latje 512MB DDR van eBay
 • Een CD-ROM drive die ik van het stort heb gered
 • Twee 60mm fans
 • Synthetische kurken van wijnflessen
 • Aluminiumfolie
 • Een stuk fietsband (jawel)
 • Een stuk plexi, afval van een afgebroken installatie
 • Een stuk afval van een zinken dak
 • Nog wat prullen zoals schroeven, LEDs en drukknoppen van de elektronicaboer
 • Simpele spuitbusverf
Het resultaat

Het resultaat na het combineren van al deze ‘rommel’ ziet u rechts. De afmetingen zijn 25×25×34cm. Als we even abstractie maken van de kostprijs van de boorstandaard die ik speciaal voor deze gelegenheid gekocht heb (maar eigenlijk al lang had moeten kopen en vanaf nu vaak ga gebruiken), komt het totaal ongeveer neer op 350 Euro. Deze kost zou al gauw ×1,6 gaan bij de aankoop van een deftige grafische kaart smile

Een van de moeilijkste dingen was te zorgen dat er voldoende airflow is in de case. Door de speciale plaatsing van de PSU wordt de warme lucht van de CPU nl. niet rechtstreeks weggezogen zoals in een ATX case. Daarom heb ik 2 extra 60mm fans geïnstalleerd vlakbij de CPU. Een grote hoeveelheid gaten in het frontpaneel, een paar in de zijpanelen, en een paar grotere gaten in de bodemplaat doen de rest. De temperaturen zijn nu vrij goed, de systeemtemperatuur is lager dan toen het mobo in de towercase zat en de CPU-temperatuur is maar een paar graden hoger.

Voor het zagen van de panelen heb ik een HSS ijzerzaag gebruikt, een absolute aanrader voor zo'n werk. Voor de grote gaten (CD-ROM, fans, deksel) gebruikte ik een figuurzaag en een combinatie van Dremel+ijzerzaag (voor de rechte stukken). De figuurzaag is eigenlijk voor hout, maar de zaagbladjes hielden goed stand bij het zagen in ijzer.

Update 7 jan. 2005: de oude CD-ROM drive is nu vervangen door een DVD-writer voor ±€60, de HD door een nieuwe 200GB HD voor ±€115, en er zit nu een GeForce 6600GT AGP in voor ongeveer €215 (in realiteit heeft deze bijna niks gekost, maar dat is een ander verhaal).

Update 15 jul. 2005: aangezien de temperaturen met het warme zomerweer serieus warm begonnen op te lopen, heb ik een drastische aanpassing gedaan: de twee kleine fans werken nu als intakes, en een plastic plaat voorkomt dat de lucht meteen terug naar buiten gezogen wordt door de PSU. Ik heb ook de fan van de CPU koeler omgekeerd, en de koelvinnen bovenaan afgeplakt zodat de lucht enkel aan de onderkant kan binnenstromen. De warme lucht van de CPU wordt nu dus meteen weggezogen door de voeding. Dit alles deed de systeemtemperatuur ruim 10°C dalen, en de CPU-temp een 4-tal graden!

Update 19 nov. 2005: ik heb de standaardkoeler van de GeForce 6600GT AGP vervangen door een Arctic Cooling NV Silencer 5. Jawel, dit is principieel onmogelijk, maar het is toch gelukt! Lees hier het verslag.

Hieronder wat foto's van de ‘making of’ van deze mod, met commentaar. De foto's linken naar een vergrote versie.

©2004-2005 Dr. Lex